Alfa Romeo 100 jaar 25 april 2023

Het jaar 1923 is een belangrijk jaar voor de autosport. Niet alleen is dan de eerst 24 Uur van Le Mans, ook besluit Ugo Sivocci dat jaar mee te doen aan de Targa Florio met de Alfa Romeo RL. Voor extra geluk verft Alfa een wit vierkant met daarop een groen klavertjevier op de auto. Dit zorgt aanvankelijk voor geluk en Sivocci wint de race op Sicilië.

We willen je niet aanzetten tot bijgeloof, maar later dat jaar rijdt Sivocci op Monza in een auto zonder het klavertjevier. Het noodlot slaat toe en de coureur overlijdt in een crash. Bij het witte vierkantje stond elke hoek voor één van de coureurs, en uit respect voor Sivocci wordt één van de hoekjes weggehaald. Het driehoekje dat je nu kent, blijft over. Om deze mijlpaal te vieren, heeft Alfa Romeo het hele jaar door een reeks evenementen en initiatieven gepland. Deze omvatten tentoonstellingen, race-evenementen en zelfs de lancering van modellen in beperkte oplage die een eerbetoon zijn aan het erfgoed van het merk. Een van de hoogtepunten van de viering is het Alfa Romeo Museum in Milaan, dat onlangs is gerenoveerd en uitgebreid om de geschiedenis van het merk van dichtbij te laten zien. Bezoekers kunnen klassieke Alfa Romeo-modellen zien, waaronder de Tipo 33, Giulietta Sprint en 8C Competizione, evenals displays over de racegeschiedenis en technologische innovaties van het merk.

Alfa Romeo viert het honderdjarig bestaan van zijn Quadrifoglio-label met speciale en extra krachtige versies van de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio en Stelvio Quadrifoglio. Ze luisteren naar de uitvoeringsnaam ‘Quadrifoglio 100th Anniversario’ en komen in een beperkte oplage op de markt.

Wat hebben de speciale edities, behalve 10 pk extra, te bieden? Het tweetal krijgt standaard een mechanisch sperdifferentieel met nagenoeg dezelfde afstelling als die van de Giulia GTA’s. Alfa Romeo geeft de twee nieuwkomers een speciaal Akrapovich-uitlaatsysteem en zet de Giulia op 19-inch en de Stelvio op 21-inch lichtmetalen velgen waarachter zich gouden remklauwen bevinden. Uiteraard kan de type aanduidingen niet achterblijven en zullen daarom ook goed zichtbaar zijn op de auto. De grille en zijspiegelkappen zijn van koolstofvezel vervaardigd en Alfa Romeo levert het in drietal kleuren Rossa Etna, Verde Montreal en Nero Vulcano. In het interieur zien we dat het zwarte leer  met alcantara én goudkleurige stiksels zijn afgewerkt. Ook hier kom je een reeks verwijzingen naar de naam van de speciale edities tegen.

HomeAlfa RomeoNieuwsAlfa Romeo 100 jaar

Heb je een vraag?