Räikkönen en Giovinazzi testen de nieuwe Giulia GTA 31 oktober 2020

Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi – “Alfa Romeo Racing ORLEN” F1 piloten – namen deel aan een dag vol praktijktests met de nieuwe supersportberlines van Alfa Romeo, de Giulia GTA en GTAm. De testsessie, die plaatsvond op het befaamde testcircuit van Balocco, waar alle sportwagens van Alfa Romeo sinds de jaren 1960 zijn ontwikkeld en getest, stelde de F1-piloten in staat om de auto’s op de limiet te testen en in real time feedback te geven. De briefing en set-upsessies vonden plaats in de ‘Autodelta’-werkplaats, de historische raceafdeling van Alfa Romeo.

F1-knowhow voor het GTA-project

Zoals te zien is in de exclusieve video die werd opgenomen op het historische circuit van Balocco, beter bekend als ‘Alfa Romeo Track’, werkten wereldkampioen Räikkönen en de jonge Italiaanse ster Giovinazzi nauw samen met de ingenieurs en spitsten ze zich toe op specifieke technische suggesties om de stroomlijn en het rijgedrag van de auto’s te optimaliseren. Om de GTA en GTAm verder te perfectioneren, analyseerden de F1-piloten de wijzigingen die aan de auto werden aangebracht en gaven ze een overzicht van hun indrukken op het circuit, wat resulteerde in een gezamenlijke evaluatie van de effecten op het rijgedrag.
Giovinazzi gaf tips over de afstellingvan de auto en besteedde daarbij bijzondere aandacht aan de nieuwe onderdelen in koolstofvezel en de nieuwe technische oplossing met enkele vergrendelmoer voor de wielnaven. Dat systeem werd gekoppeld aan prototypevelgen, waarvan de uiteindelijke stijl terugverwijst naar de traditionele Alfa Romeo-velgen met vijf sleuven, die eerder al te zien waren op de concept-car GTAm. “Het is fantastisch om te zien welke verbeteringen we vandaag hebben aangebracht aan de auto’s”, verklaarde Antonio Giovinazzi aan het einde van de testsessie. Räikkönen werkte van zijn kant samen met de afdeling aerodynamica aan de nieuwe stroomlijnaddenda. Die sieren zowel de voorkant (met de nieuwe verstelbare splitter in de nieuwe voorbumpers) als de achterkant (met een nieuwe, manueel verstelbare vleugel). Hij onderzocht ook de globale balans die gegarandeerd wordt door de interactie van deze nieuwe componenten met de diffusor en de bodemplaat. Een mooi resultaat: “ze bieden een perfecte mix voor dagelijks gebruik en circuitgebruik”, aldus Kimi.

Voorstelling van nieuwe technische voorzieningen en specifieke materialen voor de stroomlijn en het rijgedrag

Alfa Romeo schakelde Sauber Engineering in om de meeste koolstofcomponenten in de GTA en GTAm te produceren, met name voor onderdelen die invloed hebben op de stroomlijn. Het gaat onder meer om de nieuwe voorbumper, de zijschorten, de diffusor, de GTA-spoiler en de GTAm-vleugel. Dankzij de manueel verstelbare vleugels voor- en achteraan kan de Giulia GTAm zijn aerodynamische prestaties aanpassen aan elk type van circuit of weg, en dat volgens de wensen en voorkeuren van de bestuurder. Het aerodynamische onderzoek in de windtunnel bleef niet beperkt tot de vleugelaanhangsels, maar legde zich ook toe op de onderkant, die net als bij de Giulia Quadrifoglio helemaal gestroomlijnd is. De GTA en GTAm beschikken bovendien over een speciale nieuwe diffusor die de neerwaartse druk van de auto verhoogt en zo een uitstekende wegligging bij hoge snelheden garandeert. Op de Giulia GTAm kan de aerodynamische configuratie met hoge neerwaartse druk een indrukwekkende liftcoëfficiënt voorleggen, die 2 keer zo hoog is als bij de GTA, en maar liefst 3 keer zo hoog als bij de Giulia Quadrifoglio, die al de referentie in zijn klasse is.

De onbetaalbare technische knowhow van Sauber Engineering

Het Giulia GTA-project plukt de vruchten van het jarenlange partnerschap met Sauber Group AG en benut de knowhow van de divisies Engineering en Aerodynamics.
De Sauber Group kan prat gaan op vijftig jaar ervaring in de autosport, waarvan 27 jaar in de Formule 1. Zo heeft de onderneming een onschatbare ervaring opgebouwd in het ontwerpen en gebruiken van koolstofvezel, alsook op het gebied van aerodynamica en dit op het hoogste niveau.
Het Zwitserse team is een van de weinige F1-teams met een eigen windtunnel. De tunnel in het Zwitserse Hinwil is een van de meest geavanceerde in Europa en is uitgerust met hypergeavanceerde technologie. De voordelen van deze samenwerking gaan van de ontwikkeling en ‘rapid prototyping’ tot de productie van deze componenten.

De inspiratie: Giulia GTA uit 1965

Technisch en conceptueel is de nieuwe Giulia GTA geïnspireerd op de Giulia GTA uit 1965, de ‘Gran Turismo Alleggerita’ die Autodelta destijds ontwikkelde op basis van de Giulia Sprint GT en die triomfeerde in races over de hele wereld. De nieuwe beperkte reeks Alfa Romeo Giulia GTA is afgeleid van de Giulia Quadrifoglio. Hij kreeg een upgrade tot een nu 540 pk sterke 2.9 V6 Bi-Turbo, terwijl hij in zijn ‘extreme’ GTAm-versie ook nog eens 100 kilogram lichter is. Dat vertaalt zich in een verbluffende verhouding vermogen-gewicht van 2,82 kg/pk.

HomeAlfa RomeoNieuwsRäikkönen en Giovinazzi testen de nieuwe Giulia GTA

Heb je een vraag?