Rolstoelbus na crowdfundingactie: ‘Linde geniet’ 18 februari 2020

Reikhalzend hadden ze ernaar uitgekeken en afgelopen weekend was het dan eindelijk zover: de ouders van de bijna 3-jarige Linde uit Dordrecht konden de rolstoelbus ophalen die zij dankzij crowdfunding konden aanschaffen. “We zijn heel erg blij.”

“Linde zit als een koningin in de bus”, lacht haar moeder Irene van Noppen (27). Het meisje is geboren met het zeldzame CTNNB1-syndroom, waardoor zij een fikse ontwikke­lings­achterstand heeft.

Hoewel haar ouders al snel doorhadden dat er iets met hun dochter aan de hand was, duurde het twee jaar voordat de diagnose werd gesteld. En die zette het leven van het gezin op z’n kop. Het was maar de vraag of Linde ooit zou kunnen lopen of praten.

Inmiddels kan ze een paar woordjes zeggen. “Ze zegt ‘papa’, ‘mama’, ‘hap’, ‘pak’ en ‘helpen’. Je kunt je voorstellen hoe ontroerd we waren.” Door dit soort mijlpalen durft het gezin steeds meer vooruit te kijken en zo ontstond ook de wens voor een rolstoelbus om net als een ‘normaal’ gezin met z’n drieën op pad te kunnen.

Crowdfundingactie

Tot hun grote verrassing zette vriendin Stella de Ridder hun wens om in een crowdfundingactie. In een recordtijd was het bedrag bij elkaar. Dat was afgelopen oktober. “Het heeft even geduurd, ja. De gemeente vergoedt een deel van de aanpassingen die nodig waren aan de bus, maar dan moesten we wel eerst wachten op toestemming.”

Des te groter was de blijdschap afgelopen weekend toen het eindelijk zover was. En uiteraard ging een van de eerste ritjes naar de vriendin, die de crowdfundingactie opzette. “Het was mooi om haar het resultaat te laten zien. We zijn supertrots.”

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Rolstoelbus - linde en ouders

Linde en haar ouders hebben dankzij crowdfunding een rolstoelbus kunnen kopen. © Victor van Breukelen

En Linde? Die lacht en kraait erop los in de bus. “Ze vindt het hartstikke leuk. Ze houdt sowieso van autorijden. Ze wees naar de bus en probeerde zelf de rolstoellift op te rijden. Ze heeft alle ruimte en kan lekker door de voorruit naar buiten kijken.”

En ook niet onbelangrijk: “De bus rijdt als een zonnetje. De vrijheid die dit ons geeft, was het wachten dubbel en dwars waard.”

Van autodealer Zeeuw Automotive in Rotterdam kregen ze een uitje naar Blijdorp cadeau. “Die houden we nog tegoed. We zijn linea recta naar huis gereden om Linde te laten bijkomen van alle prikkels. Het was een leuke en onwerkelijke dag.”

Woning

Intussen staat de volgende uitdaging alweer te wachten. Het gezin, dat in een appartement woont, is op zoek naar een woning die geschikt is voor een rolstoel. En dat is geen gemakkelijke opgave. “Alles op Funda is binnen een aantal weken weg. Eigenlijk zijn wij op zoek naar iemand in Dordrecht die zijn huis wil verkopen maar geen haast heeft, zodat we de tijd hebben om de aanpassingen te regelen met de gemeente.”

In de tussentijd genieten ze van hun dochter. “Het is zo’n enthousiast meisje. Ze begint zich ook steeds meer te gedragen als een echte peuterpuber, haha. Ze kan dan wel geen ‘nee’ zeggen, maar wel keihard gillen en zich ter aarde storten.”

Eind deze maand viert Linde haar derde verjaardag. Bij Visser’s Poffertjes, want daar is ze gek op. “Dat wordt feest.”

BRON: AD

 

HomeFiat ProfessionalNieuwsRolstoelbus na crowdfundingactie: ‘Linde geniet’

Heb je een vraag?