De 40e verjaardag van de Fiat Panda 14 april 2020
Hij is veertig jaar jong en heeft er nog nooit zo goed uitgezien. Sinds 1980 heeft Panda de Italiaanse kleine auto scene gedeeld met de 500 vergezellende jongeren en families in hun leven. Het staat in vele mooie herinneringen, maar is nog steeds de vaste leider in zijn categorie, met meer dan 7,5 miljoen geproduceerde eenheden tot nu toe.
Op 29 februari 1980 presenteerde Giovanni Agnelli de Panda officieel aan de voormalige president van de Italiaanse Republiek Sandro Pertini, die verbaasd was over de vorm en de proporties van de auto die ongekende ruimte en comfort bood voor een voertuig van deze omvang. De auto werd enkele dagen later, op 5 maart, officieel aan de internationale pers gepresenteerd op het Autosalon van Genève.
Eenvoudig, praktisch en verrassend ruim
Evolutie en mix van de glorieuze Fiat 126 en 127, waarvan het de motoren erft, de Panda is in recordtijd ontworpen door Giorgetto Giugiaro, die een compacte tweedeurs hatchback creëerde, met twee deuren, achterklep en voorwielaandrijving. De Panda is eenvoudig in zijn technische lay-out, maar praktisch en verrassend ruim van opzet en maakt optimaal gebruik van de ruimte omdat hij compact is aan de buitenkant en groot aan de binnenkant.
Het uiterlijk van de Fiat Panda was functioneel en ongedwongen, met grote wrap-around bumpers, een brede beschermstrip aan de zijkanten en grote ramen. De vlakke ramen (inclusief de voorruit) zorgden voor veel licht in het eenvoudige maar zeer praktische interieur, gebouwd met eenvoudige maar slijtvaste materialen, die allemaal volledig afwasbaar zijn.
In slechts 3,38 meter bood de Panda ruimte voor vijf personen en een enorme veelzijdigheid in het gebruik van de ruimte binnenin; zo kon de achterbank, met zeven verschillende standen, een heerlijke hangmat, een kinderbedje of een groot bed worden.
Historische motor
De tweecilinder 903cc 30pk luchtgekoelde motor, een evolutie van de historische eenheid die in 1957 op de 500 werd geïntroduceerd en ook op de 126 werd gebruikt, werd gemonteerd op de Panda 30, bestemd voor de Italiaanse markt. Hij onderscheidde zich van de Panda 45, uitgerust met de 4-cilinder 903cc motor van de 127, door de verschillende, asymmetrische positie van het metalen rooster op het radiatorrooster: op de 30 waren de sleuven aan de rechterkant voor de luchttoevoer naar de ventilator van de tweecilinder motor, terwijl op de 45 de sleuven en de koelvloeistof-radiator allebei aan de linkerkant zaten.
Zowel de twee als de viercilinder motor werden gecombineerd met een handgeschakelde vierversnellingsbak, onafhankelijke MacPherson-veerpootveringen en schijfremmen. De balk-achteras was gemonteerd op dubbele bladveren met hydraulische dempers en had trommelremmen. Het brandstofverbruik was indrukwekkend laag: bij 90 km/uur deed de Panda 30 19 km tot een liter en de Panda 45 meer dan 17 km. De topsnelheden waren respectievelijk meer dan 115 km/uur en ongeveer 140 km/uur.
Groeiende succes
In drie jaar tijd hadden de Panda-modellen met de “Super”-uitvoeringen een rijker uitrustingsniveau gekregen en de 45 een 5e versnelling, maar met de komst van de in samenwerking met de Oostenrijkse firma Steyr-Puch gebouwde 4×4-versie, die de veelzijdige bedrijfswagen uit Turijn veranderde in een onstuitbare kleine, lichte terreinwagen, werd hij al snel een absolute favoriet bij sportievelingen en liefhebbers van het buitenleven. Een onafscheidelijke metgezel, en niet alleen voor bergbewoners.
Het groeiende succes van de zeer langlevende eerste serie duurde meer dan twintig jaar. In 2003 werd de tweede reeks gelanceerd, gevolgd door de derde reeks van vandaag, die in 2012 werd geïntroduceerd.
Fiat Panda en elektrificatie
2020 betekent een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het merk. Met de lancering van de nieuwe hybrideversies van de Fiat 500 en Fiat Panda begint het merk zijn elektrificering, die zal worden voortgezet wanneer de nieuwe 500e vanaf deze zomer in Turijn in productie wordt genomen. Dit model zal volledig elektrisch worden aangedreven en zal dus een belangrijke rol spelen in de strategie ‘E-Mobility by FCA’. In 2020 zal de groep een hele waaier van producten en diensten lanceren om klanten een complete en duurzame mobiliteitservaring aan te bieden.
De Fiat Panda Hybrid 2020 introduceert het nieuwe mild-hybridsysteem met benzinemotor dat de jongste 1.0 FireFly-driecilindermotoren met 70 pk (51 kW) aan een 12 volt sterke elektromotor met een in de aandrijfriem geïntegreerde starter/generator (Belt-Integrated Start Generator) en een lithiumbatterij. In vergelijking met de 1.2 Fire met 69 pk verbruikt de mild-hybridversie minder benzine, waardoor de CO2-uitstoot gemiddeld 20 procent tot 30% lager lager ligt op Panda Cross bijvoorbeeld, zonder dat de prestaties eronder lijden.
Dankzij het BSG-systeem verzekert ze bovendien een hoogstaand rijcomfort door de verbrandingsmotor geruisloos en zonder trillingen te herstarten in de Start&Stop-modus. Klanten plukken bovendien de vruchten van het hybridesysteem (de auto voldoet onder meer aan de Euro 6D Final-normen), dat naargelang de lokale regels voordelen zoals vrije toegang tot stadscentra, lagere parkeertarieven in stadscentra en belastingvoordelen opleveren.
Het geschiedenis van de Fiat Panda is een fascinerend verhaal. Reeds meer dan 40 jaar staat dit model voor wat een auto voor dagelijks gebruik hoort te zijn : bereikbare vrijheid. De sterke kenmerken van zijn populariteit zijn onder meer zijn buitenafmetingen, zijn binnenruimte die zich aanpast aan de gebruiksnoden, zijn ruim gamma aan motoren en zijn talloze kleurcombinaties. De Fiat Panda Hybrid is klaar om de stedelijke mobiliteit ingrijpend te veranderen en te beantwoorden aan de noden van de « Panda people », een gemeenschap die verder kijkt dan vandaag en die respect voor het milieu hoog in het vaandel heeft.